maanantai 11. kesäkuuta 2012

Diakin kesäseminaarin (8.6) kuulumisia

Kesäkuu ja kesälomat alkoivat ja ehkä useimmilla teistä työn merkeissä. Samoin minulla, mutta eipä näistä opiskelijakuntatoimista eroon pääse - eikä edes oikeastaan haluaisi - kesän ajaksi. Diak nimittäin järjesti perinteisen kesäseminaarinsa molempien (Diak ja Dak oy) hallitusten edustajille ja varaedustajílle sekä muissa Diakin luottamustoimissa toimiville. Mukaan pääsivät myös opiskelijakunnan edustajat.

Aamu alkoi Diak hallituksen kokouksella, jossa käytiin läpi uutta tutkintosääntöä ja käytiin keskusteluja Diakin organisaatiouudistusprosessista. Rehtorilla oli jälleen mielenkiintoinen puheenvuoro, kuten muissakin hallituksen kokouksissa. Usein puheenaiheet liittyivät tämän hetken ”kuumaan perunaan” – Hallituksen amk-kentän uudistuksiin (=leikkauksiin). Voi kuinka välillä tuntuu, että valtakunnan hallitus tekee hyvää asiaa mutta niin kovin kiireellä ja rajuin ottein. Toivottavasti ei vain päädytä ojasta allikkoon.

Lyhyehkön brunssin kautta menimme Järvenpään kauniin kampuksen auditorioon kuuntelemaan, ja myös antamaan, hyviä puheenvuoroja. (Meidän puheenvuoroon pohjautuva mielipidekirjoitus julkaistaan pikimmiten.) Ensin kuuntelimme Hannu Harrin tervetulopuheen ja sen jälkeen Rehtorimme puheenvuoroa uudistuksesta. Uudistukseen saimme porukalla vähän perspektiiviä kun kuuntelimme Olli Holmströmin kommenttipuheenvuoroa. Olli on työskennellyt aiemmin sellaisessa pienessä firmassa kuin Nokia melko isonakin pomona. Ja siellä ne irtisanomistarpeet ja toiminnan tiivistämistarpeet iskivät vielä Diakkiakin kipeämmin ja isommassa mittakaavassa. Mutta yksi pääteema koko muutoksessa on ollut, niin kuin meidänkin muutosajatuksessamme on, että organisaatio kannattaa luoda sellaiseksi, että sen pyörittäminen vaatii mahdollisimman vähän byrokratiaa ja mutkia päätöksenteossa. Mietimmepä seminaarin loppupuolella aivoriihissä porukalla myös Diakin strategiaa.

Uusista ammattikorkeakoulua mittaavista indikaattoreista kuulimme erittäin mielenkiintoisen keskustelun ja jännittävää onkin, miten ylhäältä tulevat indikaattorit jatkossa määrittävät mikä on hyvä ammattikorkeakoulu. Sellainen, jossa opiskelijat viihtyvät ja jota työelämä kiittää vai sellainen, joka kikkailee ja säätää unohtaen opiskelijat yksilöinä?

Aku Ankkaa ja siinä kerran esiintynyttä puhuvaa koiraa lainatakseni ”Elämme kovia aikoja ystävä hyvä”. Tulevaisuus näyttää, miten selviämme.

- Jaakko Rosengren
Hallituksen puheenjohtaja