torstai 21. helmikuuta 2013

Ylioppilas- ja opiskelijakuntien yhteiskannanotto: Järki takaisin opintotukikeskusteluun!


Opiskelijaliike on raivostunut siitä, miten opiskelijoiden perusoikeus ihmisarvoiseen toimeentuloon asetetaan jälleen kerran kyseenalaiseksi. Vuosi sitten päätettiin perustaa työryhmä, jonka tehtävänä oli keksiä puolessa vuodessa kustannusneutraali täysuudistus opintotukeen ja lyhentää sillä opintoaikoja. Työryhmän aikataulu ja tavoitteet olivat alun perinkin täysin epärealistisia.  Aikataulun puitteissa ei ollut mahdollisuutta kuulla asiantuntijoita saatika tehdä kunnollisia laskelmia. Tavoite puolestaan oli – ja on edelleen – suunnattu väärään paikkaan. Opintoaikojen lyhentymiseen voidaan vaikuttaa hyvällä koulutuspolitiikalla, ei tiukentamalla elämisen perusedellytyksiä.

Yllätyksenä ei tullut, että työryhmä ei päässyt mihinkään lopputulokseen. Keskustelu opintotuen tulevaisuudesta siirrettiin tällä poliittisella suhmuroinnilla kabinetteihin.  Opiskelijat on jätetty odottamaan varpaillaan, mitä heidän päänsä menoksi seuraavaksi keksitään. Joka suunnasta heitellään yhtä älyttömiä ajatuksia. Toiset haluavat muuttaa opintotukea niin, että opintojen loppuvaiheessa saisi opintorahan sijaan pelkkää lainaa, kun taas toiset mieluummin rajoittaisivat opintotukikuukausien käyttöaikaa.

”Eihän kukaan voi tosissaan kuvitella, että heikentämällä loppuvaiheessa olevien opiskelijoiden toimeentuloa voidaan kannustaa ketään valmistumaan”, ihmettelee Tamyn hallituksen puheenjohtaja Jari Järvenpää.

Paine työurien pidentämiseen on kova, mutta toimimattomien näennäisratkaisujen kehittäminen kertoo lähinnä poliitikkojen lyhytnäköisestä ajattelusta. Tiukentamalla todella niukkaa opintotukea entisestään ja lisäämällä opiskeluaikaista taloudellista epävarmuutta ei saada opiskelijoita valmistumaan nopeammin. Lainapainotteisempi opintotuki lisäisi työntekoa entisestään ja opintotukikuukausien määrää tai käyttöaikaa rajaamalla lisättäisiin opintonsa kokonaan keskeyttävien määrää. Lähes kaikissa ehdotuksissa palkitaan niitä, jotka pärjäävät hyvin, mutta tiukennetaan jo valmiiksi vaikeassa taloudellisessa asemassa olevien, kuten perheellisten opiskelijoiden ja mielenterveyskuntoutujien, asemaa entisestään.

”Heikoimmassa asemassa olevien selkänahasta ei voida nyhtää valtiontalouden säästöjä. Viimeistään nyt opiskelijoiden mitta on täyttynyt!”, julistaa TUOn opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Heini Kuusisto.

Viimeiset opintotukeen kohdistetut mittavat uudistukset astuivat voimaan vuonna 2011, alle kaksi vuotta sitten.  Milloin opiskelijoiden annetaan keskittyä opiskeluun? Miksi ei keskitytä jo tehtyjen muutosten seuraamiseen ja arviointiin? Opintotuen on tarkoitus turvata opiskelijoiden toimeentulo. On täysin ala-arvoista ja vastuutonta käyttää opintotukikeskustelua poliittisena hämäysliikkeenä, koska työurakeskustelun oikeasti hankalia kysymyksiä eläkeiästä, työssä jaksamisen ongelmista ja kannustinloukkuja luovasta etuusjärjestelmästä ei olla valmiita ratkaisemaan. Opintotukea kiristävillä toimenpiteillä ei saavuteta haluttuja tuloksia.  Asiantuntijat ovat jo moneen kertaan todenneet opintotuen riittämättömän tason pääasialliseksi opintoja hidastavaksi tekijäksi.  Nyt on aika tehdä päätöksiä oikean tiedon eikä vain poliittisen paineen perusteella.




Piia Kuosmanen, Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Lauri Koskentausta, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Mari Kröger, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Valle Uimonen, Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Annika Kempe, Taideyliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Markus Karppanen, Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Jari Järvenpää, Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Heikki Isotalo, Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Ina Biström, Åbo Akademis Studentkårs styrelseordförande


Heini Kuusisto, Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUOn hallituksen puheenjohtaja

Emma Koskimaa, Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKOn hallituksen puheenjohtaja

Igor Parri, Haaga-Helian opiskelijakunta HELGAn hallituksen puheenjohtaja

Antti Erkheikki, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun opiskelijakunta KETOAKKUn hallituksen puheenjohtaja

Riku Kemppinen, Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HAMKOn hallituksen puheenjohtaja

Patrik Eskelinen, Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAIKOn hallituksen puheenjohtaja

Pasi Toivonen, Lahden ammattikorkekoulun opiskelijakunta LAMKOn hallituksen puheenjohtaja

Ida Talvinen, Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMMAKKOn hallituksen puheenjohtaja

Erkko Virtanen, Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – O´Diakon hallituksen puheenjohtaja

Joonas Peltonen, Opiskelijakunta POKAn hallituksen puheenjohtaja

Henri Mäntysaari, Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamkon hallituksen puheenjohtaja

Matti Leppälehto, Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMOn hallituksen puheenjohtaja

Aleksanteri Repo, Kymenlaakson ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Klaanin hallituksen puheenjohtaja

Mikkel Näkkäläjärvi, Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOKin hallituksen puheenjohtaja

Neea Liinpää, Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKOn hallituksen puheenjohtaja

Tekla Hietala, Savonia ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAVOTTAn hallituksen puheenjohtaja

Susanne Lievonen, Laurea-Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta LAUREAMKOn hallituksen puheenjohtaja 

Noora Nousiainen, Oulun seudun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta OSAKOn hallituksen puheenjohtaja

Nita Ahola, Mikkelin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta MAMOKin hallituksen puheenjohtaja

Daniel Nenonen, Studerandekåren Noviums styrelseordförande

Jussi Lammi, Opiskelijakunta COPSAn hallituksen puheenjohtaja

Jonna Jakkila, Opiskelijakunta CAMOSin hallituksen puheenjohtaja

Janne Kallunki, Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta KAMOn hallituksen puheenjohtaja

Jenna Martikainen, Arcada studerandekår - ASKs styrelseordförande


maanantai 4. helmikuuta 2013

Ship's Special


O`Diako risteily 2013
Hel-Tu-Hel

Terveiset vuosi vuodelta mahtavammalta, upeammalta, makeammalta, siistimmältä ja kauniimmalta risteilyltä! Tänä vuonna juhlittiin ja ennen kaikkea verkostoiduttiin keltaisten haalareiden ja hartaan syntisen Heaven or Hell – teeman mukaisesti. Diakin opiskelijoita nähtii Silja Symphonylla sankoin joukoin ja edustusta löytyi tänä vuonna positiivisen poikkeuksellisesti joka toimipaikasta. Hyvä me kaikki risteilijät!



Torstaina käyntiin polkaistiin jo perinteeksi muodostunut kaksipäiväinen Vuoden toimipaikka – kilpailu. Illan aikana saimme tutustua uusin O`Diako aktiiveihin sekä sponsoriimme Talentiaan. Yön aikana keltaiset haalarit edustivat muun muassa laivan käytävillä, Happy Lobsterissa ja karaokessa. Taisi joku myös käydä pistämässä tanssijalalla koreaksi basson paukkeessa.



Perjantaipäivä vietettiin tutustumalla Tukholman ihmeisiin, vaikka ihan kaikki eivät maihin asti selvinneetkään. Toimipaikoilla oli haastava tehtävä löytää Tukholmasta tuliainen ja selvittää kuvasuunnistuksen kohteet kerryttääkseen pistesaalistaan Vuoden toimipaikka – kilpailussa. Myös alumnien järjestämä Tukholma – kierros keräsi sankoin joukoin osallistujia… tai sitten ei. Toiset hakivat Tukholman sijaan kesäisen kuumaa tunnelmaa kylpyläosastolta pikkupikku bikineissä...

Perjantai-illan ohjelma alkoi katsauksella Heaven or Hell – teemaan. Kiitos vielä kaikille, jotka olitte ottaneet neuvosta vaarin ja panostaneet pukeutuaksenne teeman mukaisesti! Lavalla nähtiin taivaallisen kauniita enkeleitä ja helvetillisen kuumia piruja, jotka osoittivat, että meistä Diakkilaisista on moneksi. ;)




Perjantaina toinen sponsorimme Tehy esittäytyi. Saimme myös nähdä O`Diako –aktiivienergiaa ja kuulla oodin O`Diakolle

Pääsimme nauttimaan myös toisesta harvinaisen kauniista musiikkiesityksestä, jossa soittimetkaan eivät säästyneen ehjinä. Kiitos vielä alumnien valiojoukko, että olitte tänäkin vuonna mukana matkassa viihdyttämässä meitä kanssaristeilijöitä!

Haastavien, tietoa ja taitoa vaativien kilpailuiden jälkeen Pori luopui tittelistään ja Vuoden toimipaikaksi kruunattiin ensimmäistä kertaa historiassa HELSINKI! Onnittelut vielä koko poppoolle! Kantakaahan pokaalia vuosi ylpeydellä, sillä ensi vuonna kilpaillaan taas.




Tämä oli meidän, Betskun ja Jenskun, viimeinen risteily. Korjaan, viimeinen O`Diako risteily – ainakin toistaiseksi. Jätämme ohjelmavastaavien tittelin taaksemme tyytyväisin mielin ja hymyssä suin. Nyt on aika siirtää vastuu uudelle ja tuoreelle O`Diako sukupolvelle. Toivomme, että risteilyn perinteet säilyvät ja ensi vuonna järjestetään taas uusi, entistä ehompi O`Diako risteily 2014. Täyttäkööt keltainen haalarikansa ensi vuonna koko laivan!


Haluamme kiittää kaikkia mukana olleita ja kaikkia, jotka tekivät risteilyn mahdolliseksi. Kohti uusia tuulia ja tuntemattomia vesiä!


Jensku ja Betsku